Het Mangalica-varken

Maak kennis met onze 'vergeten en bijna uitgestorven' mangalica-wolvarkens. Ze lijken met hun wollen vacht wat op schapen maar het zijn toch echte varkens. Ze bestaan in de kleurenvarianten rood, wit of zwaluwbuik.

Het mangalica varken-kwekerij op het Hof ter Meulen

Onze mangalica varkens zijn grootgebracht met respect voor dier en omgeving. Ze krijgen de ruimte en vrijheid om hun natuurlijke nieuwsgierigheid te bevredigen door buiten in de frisse lucht modderbaden te nemen.
Duurzame mangalica varkenshouderij met maximum 6 biggetjes per worp waar zelden tot nooit moet worden ingegrepen door de boer. Volledig vrij van antibiotica door het karakteriserend sterk ras en gezonde buitenlucht.

Onze mangalica varkens groeien trager maar op eigen tempo en worden een 8-tal maanden later geslacht dan in de industrie. De mangalica's vertoeven op verschillende weides rond onze hoeve.

Het mangalica varkensvlees

We keren terug in de tijd met dit oude magalica varkensras met een spekbedekking van weleer.
Lekkere volvette beesten met een karaktervolle smaak die het tot een feest maken om in de keuken met varkensvlees aan de slag te gaan.

Voeding van de Mangalica varkens

Met respect voor de aard van het beestje

Commerciële varkenskweek is gericht op vleespercentage en rendement! Om dit streven naar efficiency te verbeteren worden dierlijke vetten, antibiotica, darmstabilisatoren, … gebruikt. Ook qua huisvesting wordt een minimum van ruimte voorzien per varken. Bij het Mangalica varken werkt dit niet!
Het mangalica varkensras is gehard door de natuur en kan zonder probleem buiten overwinteren. Tijdens hun langzame ontwikkeling bouwen ze zelf vetreserves op en hun weerstand is optimaal door diversificatie in de voeding.
Hierdoor kunnen we het gebruik van dierlijke vetten, antibiotica, … weren uit de voeding van de Mangalica varkens. De varkens genieten van hun speelweide waar ze kunnen wroeten en woelen zoals in hun natuurlijke habitat. De hele dag door  wordt een portie voeder voorzien. Dit voeder werd speciaal ontwikkeld om deze traag groeiende varkens op een duurzame en diervriendelijke manier te kweken.
Hiervoor werd er terug gedacht aan de basis van de varkensvoeding: graanproducten, zonnebloemzaad, erwten en de nodige structuur, zoals de varkens al woelend zouden terugvinden in de natuur, worden in hun dagelijks rantsoen voorzien.  Alle onnatuurlijke producten worden uit hun dieet geweerd.
Door het respect voor dit magalica rasvarken en de aangepaste voeding slagen Carl en Tessa er in om een topproduct naar voor te brengen. Bij Voeders De Baets zijn we dan ook blij om aan dit uniek project te kunnen meewerken met een op maat gemaakt voeder voor deze speciale dieren.

Het mangalica varken-kwekerij bij Hof Termeulen De Haan
Het mangalica wolvarken op de boerderij Hof Termeulen De Haan
Het oude mangalica varkensras met een spekbedekking van weleer
het mangalica varken op de boerderij - Hof Termeulen De Haan